Monday, April 29, 2024
Home > Campanii > Alegeri sindicale – octombrie 2020

Alegeri sindicale – octombrie 2020

Statutul S.S.U.T. Iasi – extras  (probleme de  alegeri )

11.   Sindicatul Salariatilor din Universitatea Tehnica “Gh.Asachi” Iasi este structurat pe filiale sindicale, organizate în functie de specificul activitatilor din U.T. “Gh.Asachi” Iasi la urmatoarele niveluri: facultate, departament, biblioteca, serviciu, sector.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Filiala sindicala are autonomie în stabilirea structurilor organizatorice, în functie de specificul activitatilor profesionale ale membrilor de sindicat.

12.   Conducerea filialei sindicale este asigurata de reprezentantii alesi în functie de numarul de membri de sindicat cu drept de vot, pe baza normei de reprezentare de 1/10. Reprezentantii membrilor de sindicat aleg prin vot secret un “lider sindical” la nivel de filiala sindicala.

13.   La nivel de filiala cele trei organe de conducere sunt: Adunarea generala a filialei sindicale; Comitetul filialei sindicale; Biroul Comitetului filialei sindicale.

14.   Comitetul filialei sindicale se compune dintr-un numar impar de membri alesi pe baza normei de reprezentare de 1/10.

15.   Biroul comitetului filialei sindicale este format din Liderul filialei sindicale si doi membri de sindicat.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

17.   SINDICATUL SALARIATILOR din Universitatea Tehnica “Gh.Asachi” Iasi are urmatoarele organe de conducere: Conferinta sindicatului, care este reprezentativa pentru SINDICATUL SALARIATILOR din Universitatea Tehnica “Gh.Asachi” Iasi ; Consiliul sindicatului; Biroul Executiv al sindicatului.

18.   Consiliul SINDICATUL SALARIATILOR din Universitatea Tehnica “Gh.Asachi” Iasi este constituit din 21 – 35 de membri, care reprezinta toate filialele în mod egal. Din Consiliul SINDICATULUI SALARIATILOR din Universitatea Tehnica “Gh.Asachi” Iasi fac parte de drept membrii Birourilor Comitetelor filialelor sindicale pe baza normei de reprezentare de 1/50.

19.   Consiliul SINDICATUL SALARIATILOR din Universitatea Tehnica “Gh.Asachi” Iasi alege prin vot secret, pe baza candidaturilor liber exprimate, urmatoarele organe de conducere sindicala: Liderul Consiliul SINDICATULUI SALARIATILOR din Universitatea Tehnica “Gh.Asachi” Iasi; Trezorierul sindicatului; Seful Comisiei Profesionale; Seful Comisiei Juridice cu probleme de Munca si Salarizare; Seful Comisiei Financiare; Seful Comisiei de Turism si Cultural – Sportive; Seful Comisiei Sociale.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

25.   Alegerile sindicale se organizeaza la nivel de filiale sindicale (unde exista) si la nivelul SINDICATULUI SALARIATILOR din Universitatea Tehnica “Gh. Asachi” Iasi la fiecare patru ani, în perioada imediat urmatoare alegerilor administrative. La alegerile organelor de conducere a activitatii sindicale au drept de vot si îsi pot depune candidatura numai membrii de sindicat care nu au întârzieri la plata cotizatiei sindicale. Pentru functiile de conducere de Lider al sindicatului , Liderii de filiale  , Trezorierul sindicatului, Seful Comisiei Profesionale, Seful Comisiei Juridice cu probleme de Munca si Salarizare, Seful Comisiei Financiare, Seful Comisiei de Turism si Cultural – Sportive; Seful Comisiei Sociale pot candida doar membri ai sindicatului care au calitatea de salariat  la momentul alegerilor (chiar dacă implinesc vârsta de pensionare pe durata mandatului pentru care candidează). Exceptie fac functiile de lider al filialei “Seniori”  si cea de Presedinte de Onoare care — in mod specific—pot fi ocupate de membri de sindicat care sunt pensionari la momentul alegerilor.

26.Membrii de sindicat care detin functii de conducere in Sindicatul Salariatilor (liderul sindicatului , liderii filialelor sindicale , trezorierul sindicatului si secretarul Biroului Executiv al sindicatului) si care implinesc varsta de pensionare pe durata mandatului , pot activa in respectiva functie dupa momentul pensionarii, pana la finalizarea mandatului . Mandatul oricarui membru al conducerii Sindicatului Salariatilor inceteaza de drept la  urmatoarele  alegeri sindicale , indiferent de momentul inceperii   mandatului.

27.   Toate organele de conducere sindicale se aleg prin vot secret, tinând cont de criteriile: integritate morala si competenta. Alegerile sindicale se desfasoara în cadrul fiecarei filiale sindicale, pe grupe sindicale corespunzatoare sectoarelor sindicale (catedre, departamente, servicii). Se aleg reprezentantii pentru Comitetul filialei sindicale pe baza normei de reprezentare Membrii de sindicat care au calitatea de reprezentanti în Comitetul filialei sindicale aleg Biroul Comitetului filialei sindicale, tot prin vot secret. Biroul Comitetului filialei sindicale este format din: Liderul filialei sindicale si doi membri.

Membrii de sindicat care au calitatea de reprezentanti în Consiliul SINDICATULUI SALARIATILOR din Universitatea Tehnica “Gh.Asachi” Iasi aleg, prin vot secret, Liderul SINDICATULUI SALARIATILOR din Universitatea Tehnica “Gh.Asachi” Iasi si organele de conducere a activitatii sindicale (  Trezorierul sindicatului; Seful Comisiei Profesionale; Seful Comisiei Juridice cu probleme de Munca si Salarizare; Seful Comisiei Financiare; Seful Comisiei de Turism si Cultural – Sportive; Seful Comisiei Sociale) .

În caz de egalitate de voturi, alegerile se repeta la orice nivel, ori de câte ori este nevoie, pâna la desemnarea reprezentantilor si a liderilor sindicali.

Supravegherea votarii si numararea voturilor se face de o comisie alcatuita din 3 ¸ 5 membri de sindicat, desemnati prin majoritatea simpla a votului liber exprimat de membrii de sindicat cu drept de vot.

28.   Nu pot fi alese în functii de conducere:

– persoane decizionale din functii de conducere: rector, prorector,

decan, director general administrativ ,director general administrativ      adjunct , contabil-şef;

–   persoane care detin functii în partide politice.